Utbildning inom spelutveckling

Det börjar bli allt vanligare att fler och fler vill jobba med att skapa sin egna spel. Det kan handla om allt från enkla mobilspel till mera avancerade storproduktioner. För att kunna jobba med spel krävs det att du har någon form av utbildning som går att koppla till spelutveckling. Då spelutveckling kräver väldigt många olika kunskaper finns det också många olika sorters utbildningar att välja, beroende på vad du tycker om att göra. Det många först brukar tänka på och det man behöver mest av under utvecklingen är programmerare. Utbildning till programmerare hittar du vid alla Sveriges stora lärosäten.

Att jobba med att skapa ett spel kräver dock väldigt mycket mera än bara programmering, även om detta är en huvudpelare. Skulle du vara väldigt intresserad av att måla eller att jobba med former kan du istället satsa på en utbildning inom 3D modellering eller art design. Både dessa områden är viktiga för spel, då de avgör hur ett spel kommer att se ut. Är du däremot bra på språk och älskar att skriva kan du vid vissa lärosäten, som t.ex. i Skövde, välja en utbildning som fokuserar på manusskrivande inom spelutveckling. Ljudtekniker är även det något som är efterfrågat inom industrin.

Spelutveckling i Sverige är världskänt

Att plugga till ett yrke inom spelutveckling i Sverige kommer att underlätta till viss del när du sedan söker jobb. Dels så finns i Sverige en uppmuntrande kultur gentemot att börja bygga egna spel. Det finns exempel på spel som utvecklats tillsammans med klasskompisar och lett till större kommersiella succéer. Sedan så brukar även Sverige räknas som ett av de världsledande länderna när det kommer till utveckling av spel. Här finns riktigt stora företag som D.I.C.E och Massive vilka har flera hundra anställda och som gör spel som säljer i många miljoner exemplar. Att ha studerat i Sverige har visat sig vara väldigt eftertraktat även hos utländska företag.

Spelutveckling är både en rolig och lärorik process