«

»

”Tack till alla som tillgängliggör sina alster under en Creative Commons-licens”

Strax före jul fyllde Creative Commons tio år och i samband med det hade Kristina Alexanderson (.SE/Creative Commons/Webbstjärnan) bett ett antal personer berätta vilka de är och varför de använder sig av Creative Commons. Dessa svar publicerades sedan på Creative Commons blogg

Jag var en av de som blev tillfrågad, och det här är vad jag svarade:

Vem är du?

Mitt namn är Andreas Nordh och jag arbetar som IT- och bibliotekspedagog på Ekillaskolan i Sigtuna kommun. Ekillaskolan är en 7-9-skola där alla elever är utrustade med varsin laptop. Datorerna används inte enbart till Facebook, YouTube och Spotify. De brukar även användas i undervisningen, bland annat genom att eleverna själva skapar nytt innehåll på Internet.

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Hos oss är det vanligt att skolans elever arbetar med webbpublicering, och det sker i de flesta skolämnen. De gör det så klart inte hela tiden, men en klar majoritet av skolans elever kommer under läsåret att få en chans att visa upp hur duktiga de är genom sitt deltagande i Webbstjärnan.

Alla som någon gång då och då besöker en webbsida vet att om sidan enbart består av en massa text så blir det sällan särskilt roligt. Fast om det inkluderas några passande bilder ökar rolighetsgraden med åtskilliga procent.

Problemet är att om våra elever gör ett arbete om boken Jorden runt på 80 dagar kan de inte själva besöka Suez, Yokohama, San Francisco eller något av de andra resmål Phileas Fogg besökte under sin fiktiva resa.

Fast tack vare att Creative Commons finns är det inga större problem för eleverna att hitta de där passande bilderna som gör webbsidan så oerhört mycket roligare. Eleverna kanske vill, men de behöver inte resa till San Francisco för att kunna använda bilder på Golden Gate-bron i sina arbeten. Allt de behöver göra är att vara tacksamma för att det finns människor i San Francisco som gärna delar med sig av sina fotografier samt berätta vem den här fantastiska personen är som delat med sig av sin bild.

Frågan jag blev ombedd att besvara löd: Varför använder du Creative Commons?

Jag har berättat om hur vi använder det, men varför jag gör det är därför att jag annars skulle jag ha såväl svårt som tråkigt på arbetet och eleverna skulle förmodligen gråta var gång jag ens nämnde ordet webbpublicering. Därför vill jag rikta ett stort tack till alla privatpersoner och organisationer som tillgängliggör sina alster under en Creative Commons-licens. Tack!”

2 kommentarer

  1. Kristina Alexanderson

    Du är grym!

    1. Nordh

      Tack och detsamma! Jag blir alltid lika imponerad över all den energi du har när du föreläser, den är verkligen inspirerande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>